ΟΛΥΜΠΟΣ 2918μ. Λιτόχωρο-Καταφυγιο Α (φαράγγι Ενιπέα – Πριόνια – καταφύγιο Α)

18 -19 Ιούνη.

Η διάσχιση του φαραγγιού του Ενιπεά ακολουθώντας το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, πρόκειται για μία ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς διαδρομή σε ενα καλογραμμένο μονοπάτι μήκους 10,5 χιλιομέτρων χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Καταλείγει στη θάση Πριόνια (1100μ), όπου βρίσκονται και οι πηγές του ποταμού σε μια τοποθεσία με φιλόξενα ξέφωτα για κατασκήνωση, βάθρες και καταρράκτες.


Για το κομμάτι αυτό της διαδρομής χρειαστήκαμε γύρω στις 4 ώρες ανάβασης χωρίς ιδιαίτερο βάρος με υψομετρική διαφορά στα 700μ.
Στην έξοδο του φαραγγιού στα Πριόνια ξεκινάει το μονοπάτι για το καταφύγιο Α (σπήλιος αγαπητός 2100μ.). Η διαδρομή περνάει μέσα από δάσος οξιάς, μαύρης πεύκης ενώ όσο ανεβαίνουμε υψόμετρο κυριαρχεί το ρόμπολο. Νερό θα χρειαστεί να κουβαλάμε από Πριόνια για να καλύψουμε τα 6χλμ του μονοπατιού, ενω σε περίπτωση κακοκαιρίας διάφορες ρηχές σπηλιές στη πορεία μας θα προσφέρουν καταφύγιο.

Θεωρείται ενα από τα πιο πολυσύχναστα μονοπάτια τους καλοκαιρινούς μήνες και διαρκεί γύρω στις 2 ώρες με ελαφρύ εξοπλισμό.
Για την πλούσια, ιδιαίτερη αλλά και απειλούμενη χλωρίδα και πανίδα του Ολύμπου θα αναφερθούμε εκτενώς σε μελλοντική δημοσίευση.
[lg_folder folder=”olumpos/”]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *